Turks

Turks vertaalbureau

Het Turks is de officiële landtaal in Turkije, die ook als officiële taal wordt gesproken in Cyprus, Kosovo, Roemenië en Macedonië. De taal wordt ook door Turkse minderheden gesproken in de Balkanlanden en de Kaukasus, en vele andere landen als Nederland, Duitsland en België.

Het Turks, een Altaïsche taal

Het Turks valt onder de Turkse talen, binnen de Altaïsche talen. De Turkse talen worden gesproken in een groot deel van Centraal-Azië, de Turkse talen hebben een sterk onderling verwantschap, waardoor de talen onderling goed verstaanbaar zijn. Het is een typisch voorbeeld van een agglutinerende taal en heeft een klinkerharmonie.

Turks en Osmaans

Het Turks wordt geschreven in een aangepast Latijns alfabet, waarin enkele letters niet zijn opgenomen en extra letters zijn toegevoegd. Dit alfabet werd in 1928 ingevoerd, in het kader van hervormingen in Turkije. Voorheen werd het Arabische alfabet gebruikt, ook in een aangepaste vorm. Het Turks dat geschreven wordt in het Arabisch alfabet wordt ook wel Osmaans genoemd. Het Turks en het Osmaans kennen naast het alfabet ook verschil in de woordenschat. Het Osmaans heeft Perzische en Arabische leenwoorden, het Turks heeft dat niet.

Turks en Nederland

In de jaren 60 was er veel arbeidsmigratie naar Nederland, waaronder veel Turks sprekenden. Er wonen 400.000 tot 500.000 Turkse sprekers in Nederland, waaronder veel van deze migranten, al dan niet als tweede of derde generatie. De Turkse Nederlanders vormen hiermee de op een na grootste bevolkingsgroep in Nederland. Turkije is ook een veel bezochte vakantiebestemming onder de Nederlanders.

Vertalers Turks en Osmaans staan voor u klaar

Turks en Osmaans worden beiden als Turks gezien, voor uw vertaling voor een specifieke doelgroep maakt het een groot verschil of u de vertaling in het Turks of het Osmaans wilt. Onze vertalers Turks zijn moedertaalsprekers Turks, die ook het Nederlands en Engels geschreven en gesproken uitstekend beheersen. Wanneer u een opdracht plaatst bij Summit Works Vertalingen selecteren wij een geschikte vertaler voor u, voor het Turks of het Osmaans. Onze contactpersoon helpt u met uw vragen en zorgt voor een soepel verloop van het vertaalproces.

Documenten vertaald van en naar het Turks

Als Turks vertaalbureau vertalen wij regelmatig van en naar het Turks. Regelmatig werken wij samen met gemeentes, immigratiebureaus en uitzendbureaus, maar wij vertalen ook regelmatig documenten die te maken hebben met het toerisme in Turkije. Voorbeelden van documenten die wij vertalen met relatie tot het Turks, Nederlands en Engels zijn:

  • Vertalingen Turks-Nederlands van websites en handleidingen
  • Vertalingen Nederlands-Turks van vakantiebrochures en promotie
  • Vertalingen Turks-Nederlands van trouwaktes, geboorteaktes, doopaktes, echtscheidingsaktes en overlijdensaktes
  • Vertalingen Nederlands-Turks van paspoorten en rijbewijzen

Wetenswaardigheden over Turkije

  • Het grootste deel van de Turkse bevolking, zo’n 96%, is islamitisch.
  • Het Turkse motto luidt “Yurtta sulh, cihanda sulh” wat vertaald wordt als “Vrede thuis, vrede in de wereld”.
  • De Turkse munteenheid is de Turkse lira.
Vertalingen naar allerhande talen
Onze diensten

Een omvattende waaier aan talen

Natuurlijk verzorgen wij vertalingen van en naar allerhande talen. Dat is onze specialiteit. Maar, daarnaast kunnen wij u ook helpen met het proeflezen of herschrijven van uw teksten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte

    Select FileUpload File