Tsjechisch

Tsjechisch vertaalbureau

Het Tsjechisch (čeština of český jazyk) wordt vooral gesproken in Tsjechië, maar ook in buurlanden als Slowakije, Duitsland en Oostenrijk. Tevens wordt het Tsjechisch wereldwijd gesproken door Tsjechische migranten, bijvoorbeeld in Canada en in de Verenigde Staten.

Het Tsjechisch, een West-Slavische taal

Het Tsjechisch heeft zo’n 12 miljoen sprekers, waarvan er zo’n 10 miljoen in Tsjechië wonen. Het Tsjechisch is een West-Slavische taal die valt onder de Slavische talen van de Indo-Europese taalfamilie. De taal is het meest verwant aan het Slowaaks, de twee talen zijn redelijk goed onderling verstaanbaar. Ook is het Tsjechisch verwant aan het Pools en het Oppersorbisch. De taal wordt geschreven met het Latijnse alfabet aangevuld met enkele specifieke diakritische tekens.

De Tsjechische taal, bestaand uit drie soorten/

De Tsjechische standaardtaal, spisovná čeština, is de taal die wordt gebruikt in geschreven teksten, het onderwijs, de media, de politiek en de wetenschap. Toch hebben vele Tsjechen een andere vorm van de taal als moedertaal. Het Algemeen-Tsjechisch, obecná čeština, wat door velen gesproken wordt heeft invloeden van het Praags. Tevens heeft de taal verschillende dialecten, vooral in het oosten van Tsjechië. De Tsjechische standaardtaal is daardoor de taal die later wordt aangeleerd, op school, en vaak worden elementen van de moedertaalvariant van het Tsjechisch tijdens het spreken gebruikt.
Tussen de standaardtaal en de dialecten is de meest gebruikelijke spreektaal ontstaan, de běžná mluva. Het maakt de taal voor mensen buiten Tsjechië tot een ingewikkelde taal om te begrijpen en te vertalen.

Ons Tsjechisch vertaalbureau staat voor u klaar

Zoals gezegd is de Tsjechische taal een taal die eigenlijk bestaat uit drie verschillende soorten Tsjechisch, de standaard-taal, de verschillende dialecten die als moedertaalvariant worden gesproken, en de combinatie van beiden. Ons Tsjechisch vertaalbureau werkt met een team betrouwbare vertalers die wonen en werken in Tsjechië, het Tsjechisch als moedertaal spreken en de nuances van de verschillende varianten Tsjechisch beheersen. Tevens beheersen zij het Nederlands en het Engels uitstekend, waardoor wij u een goede vertaling Tsjechisch kunnen garanderen.

Tsjechië en Nederland

Tsjechië heeft een goede economie, de Tsjechische economie is na Slovenië en Estland het land met het hoogste Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking van de voormalige communistische landen. De economie staat sterk door de groeiende export naar de Europese Unie, de binnenlandse vraag en buitenlandse investeringen. Een voorbeeld van een Tsjechisch bedrijf met een internationale bekendheid is Škoda, een autofabrikant. Door de handel tussen Tsjechië en de EU is Tsjechië ook een handelspartner van Nederland, waardoor het Tsjechisch van belang kan zijn.

Documenten vertaald van en naar het Tsjechisch

Als Tsjechisch vertaalbureau vertalen wij regelmatig projecten en documenten van en naar het Tsjechisch. Voorbeelden van documenten die onze vertalers Tsjechisch vrijwel wekelijks vertalen zijn:

  • Vertalingen van paspoorten en rijbewijzen
  • Vertalingen van zakelijke documenten en contracten
  • Vertalingen van geboorteaktes, doopaktes, trouwaktes, echtscheidingsaktes en overlijdensaktes
  • Vertalingen van handleidingen
  • Vertalingen van websites

Wetenswaardigheden over Tsjechië

  • Tsjechië kent een leerplicht vanaf 6 jaar. De basisschoolleeftijd in Tsjechië is van 6 tot 15 jaar.
  • Voetbal is de populairste sport in Tsjechië, de Tsjechische voetbalbond werd in 1923 opgericht.
  • In Tsjechië is de Tsjechische Kroon de nationale munteenheid, de bedoeling is dat Tsjechië ook naar de euro overgaat, maar een streefdatum daarvoor is nog onbekend.
Vertalingen naar allerhande talen
Onze diensten

Een omvattende waaier aan talen

Natuurlijk verzorgen wij vertalingen van en naar allerhande talen. Dat is onze specialiteit. Maar, daarnaast kunnen wij u ook helpen met het proeflezen of herschrijven van uw teksten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte

    Select FileUpload File