Portugees

Portugees vertaalbureau

Het Portugees is een Indo-Europese taal, die valt onder de Romaanse talen. De taal wordt niet alleen als officiële nationale taal gesproken in Portugal, maar ook in Brazilië. Het Portugees wordt ook als officiële taal gesproken in Angola, Kaapverdië, Mozambique, Guinee-Bissau, Oost-Timor, Sao Tomé en Principe en Macau. Verder wordt het Portugees als minderheidstaal gesproken in verschillende andere landen, als Canada, Frankrijk, Spanje en de Verenigde staten.

Het Portugees is sterk verwant aan het Spaans, Gallicisch en het Mirandees, en in mindere mate aan het Italiaans, Latijn en Frans. Het Standaard-Portugees is gebaseerd op het Portugees zoals het gesproken wordt in het midden van Portugal, in de stad Coimbra.

Het Portugees als wereldtaal

Het Portugees heeft de status als wereldtaal, net als bijvoorbeeld het Engels en het Spaans, doordat het een wereldwijd veel gesproken taal is. De taal is wereldwijd verspreid doordat Portugal voorheen vele koloniën had, verspreid over de wereld, die de Portugese taal overnamen. Het Portugees wordt op vrijwel alle continenten gesproken. De taal heeft zo’n 240 miljoen sprekers, waarvan 210 moedertaalsprekers zijn. Het aantal sprekers van het Portugees is doordat het Portugees in vele landen wordt gesproken, ruim 20 keer zo groot als het aantal inwoners van Portugal.

De Gemeenschap van de Portugeestalige landen: Comunidade dos Países de Língua Portuguesa

Het Portugees heeft sinds 1996 een eigen taalgemeenschap, die in het Portugees ‘Comunidade dos Países de Língua Portuguesa’ of kortweg ‘CPLP’ wordt genoemd. Dit is de unie tussen de landen waar het Portugees als officiële taal wordt gesproken. De CPLP heeft het hoofdkantoor in Lissabon. Alle deelnemende landen zijn koloniën van Portugal geweest, en ook lid van de Latijnse Unie. De Comunidade dos Países de Língua Portuguesa heeft gezorgd voor een spellinghervorming, waardoor er in alle Portugeessprekende landen dezelfde spelling van het Portugees wordt gehanteerd.

Alleen het Braziliaans-Portugees wordt gezien als een andere versie dan het Standaard-Portugees, de taal is anders dan hoe het Portugees wordt gesproken in Portugal en onderling zijn de talen soms lastig te verstaan.

Portugees, een wereldtaal en taal van het toerisme

Het Portugees wordt gezien als wereldtaal. Verder komen Nederlanders in aanraking met de Portugese taal door het toerisme in Portugal, of ze nu zelf als toerist naar Portugal gaan, in de toeristenbranche werken of een (vestiging van een) bedrijf openen in Portugal.

Portugal wordt door vele toeristen bezocht, de populariteit van het land blijft elk jaar groeien. Grote toeristische trekpleisters zijn de stranden van de Algarve, de kuststreek van Zuid-Portugal met bekende badplaats Albufeira. Ook de hoofdstad Lissabon trekt veel toeristen met schilderachtige straatjes, pleinen, oude binnenstad, kastelen en de bekende tramlijn 28, die door de smalle straatjes van de binnenstad rijdt.

Portugees vertaalbureau met moedertaalsprekers Portugees

Summit Works Vertalingen werkt met een betrouwbaar team professionele vertalers Portugees. Onze vertalers zijn moedertaalsprekers die ook het Nederlands en Engels goed beheersen. Wij vinden het belangrijk u een perfecte vertaling Portugees te kunnen bieden. Wanneer u een opdracht bij ons plaatst selecteren wij de vertaler die het beste past bij uw opdracht en doelgroep.

Documenten vertaald van en naar het Portugees

Als Portugees vertaalbureau hebben wij ruime ervaring met het vertalen van deze wereldtaal van en naar het Nederlands en het Engels. Enkele voorbeelden van vertalingen die wij met regelmaat verzorgen voor onze klanten zijn:

  • Vertalingen van paspoorten en rijbewijzen van Portugees-Nederlands of Nederlands-Portugees
  • Vertalingen geboorteaktes, doopaktes, trouwaktes, echtscheidingsakte en overlijdensaktes van Portugees-Nederlands of Nederlands-Portugees
  • Vertalingen van websites en handleidingen van Portugees-Nederlands of Nederlands-Portugees
  • Vertalingen van vakantie brochures en handelsplannen van Portugees-Nederlands of Nederlands-Portugees

Wetenswaardigheden over Portugal

  • De Azoren de Madeira, twee eilandgroepen in de Atlantische Oceaan, behoren ook tot Portugal.
  • Het Palácio Nacional da Pena in Sintra, een plaats dichtbij Lissabon, staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bijzondere paleis, oorspronkelijk een zomerpaleis, staat bekend om zijn verschillende bouwstijlen.
  • Een bekende Portugees is voetballer Cristiano Ronaldo.
Vertalingen naar allerhande talen
Onze diensten

Een omvattende waaier aan talen

Natuurlijk verzorgen wij vertalingen van en naar allerhande talen. Dat is onze specialiteit. Maar, daarnaast kunnen wij u ook helpen met het proeflezen of herschrijven van uw teksten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte

Kies bestandUpload bestand