Kroatisch

Kroatisch vertaalbureau

Het Kroatisch is de officiële taal in Kroatië. Het Kroatisch wordt ook gesproken door Kroaten over de hele wereld, vooral in Bosnië en Herzegovina en gemeenschappen in andere Westerse landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Servië en Zwitserland.

Het Kroatisch telt zo’n 6,2 miljoen sprekers, waarvan 5,5 miljoen moedertaalsprekers zijn, en behoort tot de Indo-Europese taalfamilie. Het Kroatisch gebruikt, net als het Nederlands, het Latijnse alfabet. Het alfabet is iets uitgebreider dan het standaard Latijns alfabet: het Kroatisch alfabet heeft 30 tekens.

Het Kroatisch, de hoofdtaal van het voormalige Joegoslavië

De taal heeft grote overeenkomsten met het Servisch en het Bosnisch, het zijn Servo-Kroatische talen. Het Servo-Kroatisch was in het voormalige Joegoslavië de hoofdtaal, het Servisch en Bosnisch werden als dialecten gezien. Joegoslavië viel uiteen en daarna gingen de republieken als onafhankelijke landen verder, ze wilden meer nadruk leggen op de verschillende eigen identiteiten van de landen, waardoor de talen ook veranderden. Er zijn verschillen ontstaan door toevoegingen van woorden per taal, die onderling weer verschillen. Vandaar dat er grote overeenkomsten zijn tussen het Kroatisch, het Servisch en het Bosnisch, maar dat het toch verschillende talen zijn. Het Kroatisch is tevens zeer verwant aan het Sloveens. Kroaten en Slovenen onderling kunnen elkaar verstaan.

Kroatisch, een taal voor Nederlandse toeristen

In Nederland komen wij overwegend in aanraking met het Kroatisch omdat Kroatië een populair vakantieland is onder de Nederlanders. Er zijn ook verschillende Nederlandse organisaties en bedrijven die zich in Kroatië vestigen, om daar in de toeristische branche klanten te werven. Ook was er een hoge migratie van Kroatië naar Nederland in de tijd dat Joegoslavië uiteenviel. Hierdoor komen we ook in Nederland in aanmerking met het Kroatisch.

Vertalen van Kroatisch, een precieze taak

De Kroatische taal is een lastige taal om goed te vertalen, omdat bepaalde culturele en politieke dingen in de geschiedenis nog gevoelig liggen. Het is namelijk niet lang geleden dat Joegoslavië uiteenviel. Er zijn verschillende nuances in de taal die alleen door vertalers afkomstig uit Kroatië aangevoeld worden. Daarom werkt ons Kroatisch vertaalbureau uitsluitend met professionele vertalers afkomstig uit Kroatië, die ook het Nederlands en Engels uitstekend beheersen. Wij kunnen u daardoor een perfecte vertaling Kroatisch garanderen.

Documenten die wij vertalen van en naar het Kroatisch

Wij hebben als Kroatisch vertaalbureau al verschillende projecten mogen vertalen voor onze klanten. Enkele voorbeelden van vertalingen die wij hebben mogen verzorgen zijn:

  • Vertaling Kroatisch-Nederlands van trouwaktes, echtscheidingsakte, geboorteakte en doopcertificaten/doopaktes of een overlijdensakte.
  • Vertaling van Kroatische paspoorten of rijbewijzen naar het Nederlands
  • Vertaling Nederlands-Kroatisch van handleidingen
  • Vertaling Nederlands-Kroatisch van websites

Deze verzoeken komen in beide richtingen voor, niet alleen in betrekking tot het Nederlands, maar ook tot het Engels.

Wetenswaardigheden over Kroatië

  • In Kroatië zijn grote collecties fossielen van Neanderthalers gevonden, van circa 130.000 jaar oud. Dit bewijst dat Kroatië in de prehistorie al bewoond werd.
  • In Kroatië geldt een godsdienstvrijheid. Het grootste gedeelte van de Kroaten is Katholiek.
  • Een bekende Kroaat is Nikola Tesla. Hij was een elektrotechnicus, natuurkundige en uitvinder. Tesla is een van de grootste uitvinders en ingenieurs aller tijden.
Vertalingen naar allerhande talen
Onze diensten

Een omvattende waaier aan talen

Natuurlijk verzorgen wij vertalingen van en naar allerhande talen. Dat is onze specialiteit. Maar, daarnaast kunnen wij u ook helpen met het proeflezen of herschrijven van uw teksten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte

    Select FileUpload File