Fins

Fins vertaalbureau

Het Fins, ook wel Suomi of Suomenkieli genoemd, is de taal die gesproken wordt in Finland. Zo’n 95% van de Finse bevolking spreekt de taal. Het Fins heeft circa 6 miljoen sprekers, waarvan de meeste in Finland wonen. Ook wordt er Fins gesproken door Finse minderheden in Rusland, Zweden, Noorwegen en Estland.

Het Fins, een Finoegrische taal met verschillende dialecten

De meeste Europese talen zijn Indo-Europese talen, het Fins is echter een Oeraalse taal, het valt onder de Finoegrische talen. Er is een wetenschap die zich richt op de Finoegrische talen, deze wordt Finoegristiek genoemd. De wetenschap die zich daarbinnen specifiek op het Fins richt is de Fennistiek. Het Fins wordt zelf opgedeeld in verschillende dialecten en talen binnen het Fins:

  • Het Meänkieli-Fins wordt vooral gesproken in Zweden, waar het een officieel erkende minderheidstaal is
  • Het Kveens-Fins is de officieel erkende minderheidstaal in Noorwegen
  • Het Karelisch, wat vooral gesproken wordt in Rusland
  • Het Samisch of Sami, de taal van de Samen, wordt ook gesproken in Finland.

De Finse taal vertalen, een moeilijke opgaaf

De Finse taal is verwant aan het Estisch en het Hongaars. Vele Esten kunnen het Fins goed verstaan, mede doordat ze vertrouwd zijn met het Fins door de Finse televisie. Andersom wordt het Estisch minder goed verstaan door sprekers van het Fins. Hongaars en Fins zijn echter onderling niet te verstaan. Het Fins heeft invloeden gehad van Germaanse, Slavische en Baltische talen en heeft ook leenwoorden uit verschillende talen, wat de taal af en toe lastig te vertalen maakt.

Moedertaalsprekers Fins voor uw Finse vertaling

Als Fins vertaalbureau hebben wij ruime ervaring met het vertalen van het Fins in relatie tot het Nederlands en Engels. Wij werken samen met een team professionele vertalers met het Fins als moedertaal, die ook het Nederlands en Engels perfect beheersen. Een goede vertaling van het Fins kunnen wij u daardoor garanderen. Wij staan altijd klaar voor nieuwe projecten, onze contactpersoon zorgt ervoor dat het vertaalproces soepel verloopt en dat u wordt geholpen met al uw vragen.

Finland als vakantieland

Finland is een veel bezocht vakantieland, het trekt jaarlijks vele toeristen uit Europa, waaronder Nederlandse toeristen. Het voordeel van een vakantie tijdens de zomer in Finland is dat het er bijna net zo warm is als in Nederland, maar dat het er door de lage luchtvochtigheid zelden benauwd is. Voor wandelaars een perfecte locatie dus! Ook voor wintersporters is Finland een fijn land, het grootste deel van het jaar is Finland bedekt in sneeuw. De hoofdstad van Finland, Helsinki, is een toeristische attractie en wordt vooral bezocht door Europese toeristen voor een city-trip.

De Finse economie

Voor de Tweede Wereldoorlog was Finland een landbouwland, maar na de oorlog werd er veel aandacht besteed aan de industrialisatie van Finland. Hedendaags zijn de industriële productie, de dienstensector, handel en vervoerssector het belangrijkst voor de Finse economie. Finland kent verschillende multinationals, zo zijn Nokia, Amer Sports en Sanoma Finse bedrijven. Finland is daarmee een belangrijke handelspartner van Nederland.

Documenten die wij voor u vertalen in relatie tot het Fins

Summit Works Vertalingen vertaalt op regelmatige basis van en naar het Fins. Enkele documenten die wij regelmatig vertalen zijn paspoorten en rijbewijzen, websites, handleidingen, handelsplannen en zakelijke documenten, geboorteaktes, doopaktes, trouwaktes, echtscheidingsaktes en overlijdensaktes.

Wetenswaardigheden over Finland:

  • Binnen Europa is Finland een van de dunst bevolkte landen, met een zeer ongelijk verdeelde bevolking. Het grootste deel van de Finse bevolking woont in het zuiden, terwijl in Lapland bepaalde delen vrijwel onbewoond zijn.
  • Helsinki wordt als enige echt grote stad van het land gezien, zo’n 20% van de bevolking woont in de regio rondom de hoofdstad.
  • Het grootste deel van de inwoners van Finland, zo’n 70%, behoort tot de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland.
Vertalingen naar allerhande talen
Onze diensten

Een omvattende waaier aan talen

Natuurlijk verzorgen wij vertalingen van en naar allerhande talen. Dat is onze specialiteit. Maar, daarnaast kunnen wij u ook helpen met het proeflezen of herschrijven van uw teksten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte

    Select FileUpload File