Deens

Deens vertaalbureau voor uw vertalingen van de Deense taal, Dansk

Het Deens, ook wel Dansk genoemd, is een Scandinavische taal. Het valt onder de Germaanse talen van de Indo-Europese taalfamilie. De taal heeft zo’n 5,5 miljoen sprekers en wordt gesproken door vrijwel alle Denen, het is de officiële taal van Denemarken. Tevens wordt het Deens gesproken én heeft het een officiële status in De Faeröer (een eilandgroep in de Atlantische Oceaan), Groenland (een integraal deel van Denemarken) en in Sleeswijk-Holstein in Duitsland, waar een Deense minderheid woont. De Denen zelf noemen hun taal Det Danske Sprog.

Het Deens gebruikt het Latijnse alfabet met enkele toevoegingen, de Æ, Ø en Å. De Latijnse letters Q, W, X en Z bestaan wel in het Deense alfabet maar worden bijna niet gebruikt, ze worden voornamelijk gebruikt in leenwoorden.

De Deense economie

Denemarken ligt in Scandinavië, het is van de Noordse landen het meest zuidelijke land. Het land is iets groter dan Nederland en heeft verschillende eilanden. Denemarken is lid van de Europese Unie, de VN en de NAVO. Denemarken kent een stabiele economie met in 2005 een zesde plek op de wereld qua koopkracht per hoofd van de bevolking. Qua windenergie voor elektriciteitsvoorziening is Denemarken wereldleider, het land produceert veel windturbines. Voor investeerders en zakelijke relaties kan het Deens daardoor een belangrijke taal zijn. Denen zijn trots op hun taal en communicatie in het Deens kan u een voorsprong bieden.

Denemarken, een prachtig vakantieland

Tevens staat Denemarken bekend als vakantieland, of het nu gaat om lange vakantie in het land zelf om de natuur en bezienswaardigheden te bewonderen, of om een korte city-trip in de hoofdstad Kopenhagen. Het is een land met vele bezienswaardigheden, waarvan er enkele op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. ‘De kleine zeemeermin’, een bekend standbeeld in de hoofdstad Kopenhagen trekt vele toeristen van over de wereld, net als Legoland in Billund, het oudste LEGO-park. Voor medewerkers in het toerisme is het Deens een belangrijke taal, als Deens vertaalbureau werken wij regelmatig samen met reisbureaus.

De Deense taal: Standaard-Deens of Rijks-Deens en andere dialecten

De Deense taal kent enkele dialecten. Het Standaard-Deens wordt ook wel het Rijks-Deens genoemd. Het Standaard-Deens is vooral gebaseerd op het Eiland-Deens, dit is ook de variant die in Kopenhagen gesproken wordt. Het Deens wat op De Faeröer wordt gesproken wordt ook Gøtudanskt genoemd, wat ‘Straat-Deens’ betekend. Ook zijn er de dialecten Jutlands, Bornholms, Eiland-Deens en het Zuid-Jutlands, dat Duitse en Friese invloeden heeft.

Deense vertalingen door een professionele vertaler Deens

Het Deens wordt vooral gesproken in Denemarken zelf, het is geen taal die verspreid over de wereld wordt gesproken. Vertalers Nederlands-Deens zijn daardoor schaars. Summit Works Vertalingen werkt met een betrouwbaar team professionele vertalers, die zowel het Deens als het Nederlands en Engels excellent beheersen. Hierdoor kunnen wij u verzekeren van een goede vertaling Deens. Wanneer u een opdracht bij ons plaatst zorgt onze contactpersoon ervoor dat het vertaalproces soepel verloopt en u geholpen wordt met al uw vragen.

Vertalingen van het Deens naar het Nederlands en vice versa

Als Deens vertaalbureau hebben wij ervaring met het vertalen van documenten en projecten in relatie tot het Deens, Nederlands en Engels. Enkele documenten die wij met regelmaat vertalen van het Deens naar het Nederlands of het Nederlands naar het Deens zijn:

  • Paspoorten en rijbewijzen
  • Geboorteaktes, doopaktes, trouwaktes, echtscheidingsaktes, overlijdensaktes
  • Websites
  • Handleidingen

Wetenswaardigheden over Denemarken:

  • Het oudste attractiepark ter wereld, Dyrehavsbakken, bevindt zich in Klampenborg, aan de rand van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het park werd in 1583 geopend en bestaat nog steeds.
  • Een bekende Deense schrijver en dichter was Hans Christian Andersen. In Denemarken wordt hij bij zijn voorletters H.C. Andersen genoemd, hij is het bekendst om zijn sprookjes.
  • Groenland, vanaf 1953 een integraal deel van Denemarken, is het grootste eiland ter wereld. Australië en Antarctica zijn groter, maar zij worden niet gezien als eilanden maar als continenten. Het is tevens, met een bevolkingsdichtheid van 0,03/km²het meest dunbevolkte afhankelijke gebied ter wereld.
Vertalingen naar allerhande talen
Onze diensten

Een omvattende waaier aan talen

Natuurlijk verzorgen wij vertalingen van en naar allerhande talen. Dat is onze specialiteit. Maar, daarnaast kunnen wij u ook helpen met het proeflezen of herschrijven van uw teksten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte

    Select FileUpload File