Bosnisch

Bosnisch vertaalbureau

Ons vertaalbureau verzorgt met enige regelmaat vertalingen van en naar het Bosnisch.

Het Bosnisch, een Indo-Europese taal

Het Bosnisch is de officiële taal in Bosnië-Herzegovina, en is een Indo-Europese taal die valt onder de Slavische talen. Het is een standaardvariant van het Servo-Kroatisch. Het Bosnisch heeft circa 5,5 miljoen sprekers, waarvan er zo’n 4 miljoen moedertaalsprekers zijn. Het Bosnisch wordt niet alleen gesproken in Bosnië-Herzegovina zelf, maar ook in Servië, Montenegro, Kroatië, Slovenië en Macedonië.

Bosnië en Nederland

Bosnië-Herzegovina staat ondanks zijn vele bezienswaardigheden niet bekend als een toeristische bestemming. Het land heeft een rijke cultuur, met vele godsdienstige bezienswaardigheden zoals moskeeën en bedevaartsoorden. Ook wordt er in Bosnië geskied en is er mogelijkheid tot bergbeklimmen en raften en zijn er diverse wandelroutes.

Bij het uiteenvallen van Joegoslavië en de Balkanoorlogen zijn vele Joegoslaven naar Nederland gevlucht. Er zijn zo’n 77.000 ex-Joegoslaven in Nederland, onder wie grote groepen die Bosnisch spreken. Ons vertaalbureau heeft daardoor regelmatig samengewerkt met opvang instanties en vele van onze vertalingen hebben relatie met immigratie.

Bosansjki jezik, de Bosnische taal, vertalen

In het Bosnisch heet de taal Bosanski jezik, vertaald als ‘De Bosnische taal’. Nadat Joegoslavië uiteen viel zijn Bosnië, Servië en Kroatië onafhankelijk geworden. Elk land heeft toen zijn eigen identiteit ontwikkeld met de daarbij behorende taal. Het Bosnisch heeft bijvoorbeeld veel Turkse leenwoorden, die de andere talen niet kennen. De talen lijken erg op elkaar, maar het zijn drie aparte talen, met verschillende nuances. Deze verschillende nuances zijn belangrijk bij het vertalen.

Daarom werkt ons Bosnisch vertaalbureau met moedertaalsprekers, woonachtig in Bosnië-Herzegovina en opgegroeid met de Bosnische cultuur, die ook een uitstekende beheersing van het Nederlands en het Engels hebben. Hierdoor kunnen wij u verzekeren van een goede vertaling. Wanneer u een opdracht bij ons plaatst, zorgt onze contactpersoon ervoor dat het vertaalproces soepel verloopt en dat u wordt geholpen met al uw vragen.

Documenten die wij vertalen van Bosnisch-Nederlands of Nederlands-Bosnisch

Wij vertalen met regelmaat projecten voor onze klanten in relatie tot het Nederlands, Engels en het Bosnisch. Enkele voorbeelden van projecten of documenten die wij regelmatig vertalen zijn:

  • Vertaling Nederlands-Bosnisch of Bosnisch-Nederlands van geboorteakte en doopcertificaten/doopaktes , trouwaktes, echtscheidingsakte of een overlijdensakte.
  • Vertaling Nederlands-Bosnisch of Bosnisch-Nederlands van paspoorten of rijbewijzen
  • Vertaling Nederlands-Bosnisch of Bosnisch-Nederlands van handleidingen
  • Vertaling Nederlands-Bosnisch of Bosnisch-Nederlands van websites

Wetenswaardigheden over Bosnië-Herzegovina

  • Een bekende Bosniër is Ivo Andric, hij won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1961.
  • De munteenheid in Bosnië is de Bosnische mark, in Kroatische gebieden wordt ook de Kroatische kuna geaccepteerd. De Euro wordt ook geaccepteerd.
  • Bosnië kent een zeer diverse muziektraditie, vele bevolkingsgroepen hebben hun eigen voorkeur. Sevdah, afkomstig uit de 19e eeuw en vergelijkbaar met een balade, is de meest invloedrijke muzieksoort.
Vertalingen naar allerhande talen
Onze diensten

Een omvattende waaier aan talen

Natuurlijk verzorgen wij vertalingen van en naar allerhande talen. Dat is onze specialiteit. Maar, daarnaast kunnen wij u ook helpen met het proeflezen of herschrijven van uw teksten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte

    Select FileUpload File