Bengaals

Bengaals, Bengali vertaalbureau

Het Bengaals wordt ook wel Bengali genoemd. Het is een Indo-Iraanse taal uit Zuid-Azië, die valt onder de Indo-Europese taalfamilie. De taal is verwant aan het Assamees, het valt onder de Bengaals-Assamese taalgroep onder de Indo-Iraanse talen. Het Bengaals is uit het Sanskriet ontwikkeld.

Het Bengaals, het taal van de Bengalen, een veel gesproken taal

Het Bengaals of Bengali wordt gesproken door de Bengalen, een volk in Zuid-Azië, verdeeld over twee gebieden: de deelstaat West-Bengalen en Bangladesh, deze gebieden samen worden Bengalen genoemd. Het Bengaals is daardoor een officiële taal in zowel Bangladesh als India. Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, met zo’n 153 miljoen inwoners. West-Bengalen is een deelstaat van India met 70 miljoen inwoners. Tevens zijn er Bengaals-sprekende gemeenschappen in Assam en Tripura, twee andere Indiase staten, en in het westelijk deel van het Midden-Oosten. In India is het Bengaals, na het verwante Hindi, de tweede taal.

Het Bengaals is een veel gesproken taal, het is de op vijf na meest gesproken taal ter wereld, met zo’n 250 miljoen sprekers. Voor zakelijke relaties kan de taal dus erg belangrijk zijn.

Bengaals, Bengali, een taal met verschillende beleefdheidsniveaus

Het Bengaals is een bijzondere taal, de taal heeft drie beleefdheidsniveaus, te weten beleefd, familiair en intiem. Deze niveaus hebben ook verschillende vervoegingen van de werkwoorden. Het is daardoor een lastige taal om te vertalen. Summit Works Vertalingen werkt met een team professionele vertalers die het Bengaals als moedertaal hebben, en die dus de beleefdheidsniveaus beheersen en de verschillen daartussen in de brontekst aanvoelen. Ook hebben onze vertalers een uitstekende beheersing van het Nederlands en het Engels. Hierdoor biedt ons Bengaals vertaalbureau een perfecte vertaling tussen het Bengaals, Nederlands en Engels.

Documenten vertalen van en naar het Bengaals? Wij staan voor u klaar

Als Bengaals vertaalbureau hebben wij ruime ervaring met het vertalen van projecten en documenten. Enkele voorbeelden van vertalingen die wij reeds voor onze klanten hebben mogen verzorgen zijn:

  • Vertaling Bengaals-Nederlands van trouwaktes, echtscheidingsakte, geboorteakte en doopcertificaten/doopaktes of een overlijdensakte.
  • Vertaling Bengaals-Nederlands van paspoorten of rijbewijzen
  • Vertaling Nederlands-Bengaals van een handleiding
  • Vertaling Nederlands-Bengaals van een website

Vertaalverzoeken komen in beide richtingen voor, wij staan altijd klaar voor nieuwe projecten.

Wetenswaardigheden over Bengalen:

  • Een bekende Bengaal was Rabindranath Tagore, die ook bekend staat als Thakur. Hij was een beroemd dichter en roman- en toneelschrijver. In 1913 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur, als eerste Indiase winnaar voor die prijs.
  • Bengalen kent een scheiding op religieuze grond: de bewoners van West-Bengalen zijn hindoe, in Bangladesh wonen juist de meeste moslims ter wereld.
  • Twee metropolen die zich in Bengalen bevinden zijn Calcutta en Dhaka.
Vertalingen naar allerhande talen
Onze diensten

Een omvattende waaier aan talen

Natuurlijk verzorgen wij vertalingen van en naar allerhande talen. Dat is onze specialiteit. Maar, daarnaast kunnen wij u ook helpen met het proeflezen of herschrijven van uw teksten.

Stuur mij een vrijblijvende offerte

    Select FileUpload File