Vertaling nodig?

Vraag nu direct een offerte aan!

0031 (0)6 50 662 464

Vertaling van en naar het Tsjechisch

Perfecte Tsjechische vertalingen

Het Tsjechisch (čeština of český jazyk) is een West-Slavische taal met bijna 12 miljoen sprekers wereldwijd. Vanzelfsprekend wordt deze taal vooral gesproken in Tsjechië, maar ook in de buurlanden (met name Slowakije en Oostenrijk) en landen met veel Tsjechische immigranten, zoals de Verenigde Staten en Canada. Het Tsjechisch is sinds 1 mei 2004 een van de officiële werktalen van de Europese Unie. Summit Works Vertalingen & Communicatie is u graag van dienst met een vertaling Tsjechisch.

In het verleden kende de taal Tsjechisch een periode van grote bloei, deze periode vond plaats tussen de 13e en de 16e eeuw en daarmee is het Tsjechisch een van de oudste cultuurtalen van Europa. De taal werd destijds gebruikt in alle denkbare genres, zo werden kronieken, legendes en in een later stadium ook juridische, theologische, filosofische en andere wetenschappelijke teksten geheel in het Tsjechisch geschreven. De taal stond zeer sterk op het wereldtoneel, zo stond de taal eind 16e eeuw bekend om de grote mate van uniformiteit en stabiliteit, in zowel de geschreven als in de gesproken vorm. Wereldberoemde wijsgeren gebruikten de taal om hun werk in te schrijven, zo deden bijvoorbeeld Jan Hus en Jan Amos Comenius veel goeds voor de taal.

Anders Slavische talen werden ook beïnvloed door het Tsjechisch gedurende deze periode. Andere Slavische talen, zoals het Pools, het Sorbisch en het Slowaaks. Net zoals aan alle dingen een eind komt, kwam ook aan deze bloei een eind in 1620, Tsjechië kwam toentertijd onder het bewind van de Habsburgers. Daarna werden het Duits en in mindere mate het Latijn de overheersende talen voor bestuur, de literatuur en in het gewone maatschappelijk leven. Zo onderging de Tsjechische culturele elite een sterke germanisering; daarentegen werd het Tsjechisch vooral in leven gehouden door gewone burgers in de steden en vooral ook in de landelijkere gebieden. Pas tegen het eind van de 18e eeuw, toen de nationale wedergeboorte begon, kwam er een eind aan deze stagnatie, toen ging men de taal weer beschouwen als een belangrijk en eigen onderdeel van de nationale identiteit.

Vraag offerte aan

Heeft u interesse in een van onze diensten?