Vertaling nodig?

Vraag nu direct een offerte aan!

0031 (0)6 50 662 464

Vertaling van en naar het Tibetaans

Vertaalbureau Tibetaans nodig?

Er zijn een flinke hoeveelheid Tibetaanse dialecten. De voornaamste van deze talen zijn die van Centraal-Tibet, Kham, Amdo en Ladakh. Deze vier dialecten van de Tibetaanse taal hebben een gemeenschappelijk schriftsysteem (met schitterende tekens, zeer geschikt voor een Tibetaanse tattooage), maar er zijn ook grote verschillen. De dialecten van Centraal-Tibet en Kham hebben zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een toontaal. Dat is bij het dialect van Amdo niet zo. De taal van Centraal-Tibet wordt door taalkundigen gezien als een analytische taal. Het dialect van Amdo kent in tegenstelling tot dat van Centraal-Tibet en Kham nog vele consonantclusters, een aaneenschakeling van twee of meer medeklinkers zonder een klinker ertussen.

De geografisch geisoleerde ligging van Tibet en de geheel uiteenlopende ontwikkeling die Centraal-Tibet, Kham en Amdo hebben doorgemaakt hebben tot deze verschillen geleid. Dit betekent praktisch gezien dan ook, dat etnische Tibetanen die alleen het dialect van hun eigen regio spreken elkaar bijna niet kunnen verstaan.

Zowel in de Tibetaanse diaspora als in de Tibetaanse gebieden in China wordt in de laatste decennia toenemend beleid gemaakt om te komen tot standaardisering van de Tibetaanse taal.

Tibet heeft de laatste honderd jaar veel te verduren gehad onder de druk van haar Chinese buur. Een film als '7 years in tibet' met de bekende acteur Brad Pitt in de hoofdrol is een mooie weergave van deze roerige tijden. Tibet is ook zeer bekend dankzij de Dalai Lama. De geestelijke die met zijn oneindige charisma de sympathie van miljoenen mensen wist te winnen.

Zelfs voor de mystieke taal Tibetaans zijn wij graag uw partner. De relatief kleine taal wordt door 6 miljoen mensen gesproken, voornamelijk in het Tibetaans Hoogland, India en Pakistan. Summit Works Vertalingen & Communicatie heeft reeds vele malen teksten vertaald vanuit het Tibetaans naar het Nederlands en zelfs enkele keren een vertaling ten behoeve van een tattooage verzorgd. Vraag gerust vrijblijvend een offerte aan voor vertalen naar het Tibetaans.

Vraag offerte aan

Heeft u interesse in een van onze diensten?